Kenniscentrum

Waarom zou ik een melding doen?

Deel dit artikel

Voor jezelf, maar ook voor anderen. Om antisemitisme goed te kunnen bestrijden is het noodzakelijk om non-stop in kaart te blijven brengen wat er precies speelt

Waarom melden zinvol is

Lang niet alle antisemitische incidenten worden gemeld. Van alle Joden die de afgelopen vijf jaar te maken kregen met antisemitisme meldde maar 25% dit bij de politie, het CIDI of een andere instantie. De meerderheid van de antisemitische incidenten blijft dus buiten het zicht van politie, justitie of meldpunten.

Mensen die antisemitisme zien of meemaken proberen die nare ervaring vaak snel te vergeten. Soms denken ze dat het ‘overdreven’ is om een incident te melden, zeker als het alleen bij schelden bleef. Vaak gaan mensen er ook vanuit dat melden geen zin heeft, omdat er geen bewijs of getuigen waren en ze daarom aannemen dat er verder niets met hun melding zal gebeuren. Toch is melden altijd belangrijk:

Voor jezelf. Het Meldpunt Antisemitisme geeft advies over hoe om te gaan met antisemitische incidenten. Ook onderhouden we contact met instanties die, afhankelijk van de aard van een incident, verder kunnen helpen met de afhandeling. Indien nodig helpen we ook bij het doen van aangifte.

Maar ook voor anderen. Om tegen antisemitisme op te treden, moet in kaart worden gebracht wat er precies speelt. Als antisemitische incidenten niet worden gemeld, blijft onduidelijk hoe groot het probleem precies is en kan er dus ook geen passend beleid op worden gemaakt. Daarom is het zo belangrijk dat incidenten, hoe klein en onbetekenend ze misschien ook mogen lijken, altijd worden gemeld.

Wat doen wij met een melding?

Sinds 1982 bracht het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel jaarlijks de Monitor Antisemitische Incidenten uit. Het Meldpunt Antisemitisme neemt dit vanaf 2024 over. Onze Monitor is de enige publicatie die structureel antisemitische incidenten in Nederland registreert. Beleidsmakers en onderzoekers beroepen zich vaak op de Monitor bij het bepalen van standpunten en beleidsvisies. Meldingen die bij ons worden gedaan zijn daarom een essentieel bestanddeel van continue inspanningen om antisemitisme te bestrijden.

Uiteraard maken wij nooit uw persoonlijke gegevens bij anderen bekend. Als u een melding bij ons doet vragen wij wel om uw naam, e-mailadres en telefoonnummer, maar alleen zodat wij contact met u kunnen opnemen over uw melding. Vaak mailen of bellen wij u even terug om het incident volledig in kaart te kunnen brengen.

Als van een gemeld incident vastgesteld wordt dat het inderdaad om antisemitisme gaat, wordt het opgenomen in onze Monitor. Alle informatie die tot herkenning van de melder kan leiden wordt daarbij weggelaten.

Let op: bij misbruik van ons meldsysteem zal altijd aangifte worden gedaan. Uw IP-adres wordt daarbij doorgegeven aan de politie.

Meer over ons

Het Meldpunt Antisemitismekomt voort uit het Centrum Informatie en Documentatie Israel, dat jarenlang de Monitor Antisemitische Incidenten verzorgde. Ons team bestaat uit bevlogen medewerkers die ieder hun eigen expertise hebben op het gebied van antisemitisme en educatie.

Steun ons werk

Steun het Meldpunt Antisemitisme en sluit je aan bij de strijd tegen Jodenhaat. Zo kunnen we samen het verschil maken en ons steentje bijdragen aan een groter veiligheidsgevoel voor Joden in Nederland.
Doe een Donatie